Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Zavlažovací vaky ke stromům

Znáte už nový způsob účinného zalévání?

Znáte už nový způsob účinného zalévání?


Nově vysazené stromy a keře, stejně jako ty, které se potýkají s extrémními letními teplotami, potřebují dostatečné množství pravidelné vláhy. Jen tak totiž přežijí. A právě zavlažovací vaky dokáží zalévat rostliny v takové míře, která je pro ně nejlepší. Jak přesně tento způsob zalévání funguje a jaké jsou jeho přínosy jak pro vaši zeleň, tak pro vás?


Co zavlažovací vak je a k čemu slouží

Tato technologie už sice vznikla před třiceti lety v USA, ale v České republice se zabydluje teprve nyní. Její obliba však postupně roste a není vyloučeno, že v budoucnu zavlažovací vaky upozadí klasické kropicí konvice a hadice.

Tip: Nabízíme zavlažovací vaky o objemu 75l, 100l a další za perfektní ceny.

Nový způsob zalévání se hodí zejména pro nově vysazené rostliny a na pravidelnou zálivku během horkých a suchých dnů v letních měsících. Zavlažuje totiž stromy opravdu do hloubky a brání usychání nově vysazených rostlin. Zálivkové vaky jsou velmi efektivním řešením, které stojí za to vyzkoušet. Proč?

Jak se zavlažovací pytle instalují a jak fungují?

Použití zavlažovacího vaku je snadné a účinné. Jeho montáž i demontáž zvládnete během pár minut a díky odolnému materiálu vám vydrží po dlouhou dobu.

Přečtěte si také často kladené dotazy dole na stránce.

- Prázdný vak přiložíte ke stromu a napustíte jej vodou (to trvá přibližně pouhých pět minut).
- Dva otvory ve spodní části vaku postupně uvolňují vodu do půdy až pod dobu 9 hodin (princip kapkové závlahy).
- Dodávané množství vody máte plně pod kontrolou.
- Do vody můžete přimíchat hnojiva, která podpoří růst rostlin.
- Zavlažovací vak lze používat opakovaně na různých místech.

Tip: Nabízíme zavlažovací vaky o objemu 75l, 100l a další.

Díky naší bohaté zkušenosti jsme vybrali jen nejkvalitnější zavlažovací vaky dostupné na evropském trhu, které nejsou čínskou kopií.

Zavlažovací vak má mnoho výhod

Efektivní využívání vody. Když stromy zaléváte běžným způsobem, dostanete se přímo ke stromu a k jeho kořenům jen velmi malé množství vody. To může být způsobeno nedostatečně zavlaženým okolím, kdy se většina vody rozteče do okolí nebo se rychle odpaří, když se nestihne vsáknout do země. Zavlažovací vaky dávkují vodu postupně a ta se dostává hluboko pod povrch půdy. Stromy ji tak dokáží lépe vstřebat a využít. Vak navíc strom trochu přistíní a chrání ho tak před prudkým sluncem a vysušením. Tímto přesným přídělem vody navíc ušetříte náklady za vodu, která by vyšla vniveč.

Větší šance na ujmutí rostlin po výsadbě. Jelikož se nově vysazeným stromům díky této speciální zavlažovací technice dostává pravidelného přísunu vody, a to v potřebném množství, zvyšuje se pravděpodobnost jejich dobrého růstu a úspěšného zakořenění. Rovněž se tím snižuje tzv. povýsadbový šok.

Potřebné množství vody, když je potřeba. Zavlažovací pytle lze použít jako jednoduchý, samostatný zálivkový vak, nebo dohromady. Při sepnutí více vaků k sobě docílíte většího množství vody, a tedy delší doby zalévání vaší zeleně. Navíc nemusíte po zahradě neustále běhat s konvicí. Zavlažovací vak se postará o dostatečný přísun vody.

Krásné stromy a keře při nižších nákladech. Nejen, že při používání zavlažovacích pytlů ušetříte za vodu, ale odpadnou vám především náklady na obnovu uschlých stromů a keřů. Výsledkem totiž budou zdravé rostliny s velkými přírůstky.



Více informací o jednotlivých zavlažovacích
vacích naleznete zde.

Tree King zavlažovací vak 75l

Tree King zavlažovací vak 100l

Treegator® original zavlažovací vak

Tree King zavlažovací kruh 75l

GEFA zavlažovací lem Giessrand

GEFA zavlažovací vak Watercoat III 75l


Často kladené dotazy

Jak často doplňovat zavlažovací vak, když dokape?

Vodní vak stačí naplnit každé 2–3 dny. Při velkém suchu raději obden. Rovněž záleží na tom, jak objemný vak použijete. Čím větší pytel je, tím delší dobu zalévání vaší zeleni dopřejete.

Případně můžete spojit dva zavlažovací vaky dohromady, čímž docílíte ještě většího množství vody, která se dostane ke kořenům stromů a keřů. Není tedy třeba řešit každodenní zalévání, jak jste možná byli zvyklí.

Je možné použít vodní vak i další sezónu?

Ano, je to možné. Vaky jsou vyrobeny z odolného materiálu a můžete je použít opakovaně. Má životnost minimálně 2 roky a vždy záleží na způsobu skladování a užívání – nesmí zůstat na mrazu a být uložen u ostrých předmětů.

Zavlažovací vaky jsou určeny zejména pro letní měsíce, v období od října do dubna by měly být uskladněny, aby se jejich životnost nesnižovala.

Mohu vak použít i na slabé stromky?

Ano, můžete. Jelikož se zavlažovací vaky výborně hodí pro mladé stromy, nemusíte se bát je umístit i ke stromkům s tenkým kmínkem. Ideálně vak přiložte primárně k tyči, která strom zpevňuje. Budete tak mít jistotu, že vak pevně drží na svém místě a strom bude moci pohodlně čerpat vláhu. Kmeny mladých stromů jsou takto navíc chráněny před škůdci.

Je možné vak použít i na „staleté“ stromy?

Ano, i když má strom široký kmen, existuje jednoduché řešení, jak jej účinně zavlažovat. Můžete spojit dva vodní vaky k sobě, které díky tomu zvládnou stát samostatně, aniž by byly kolem kmenu. Tímto způsobem lze dosáhnout dostatečné závlahy pod korunou stromu, kdy se voda dostane až ke kořenovému systému.

Kudy z vaku odtéká voda?

Odtok vody z vaku funguje na principu automatického zavlažování, kdy vždy po určitou dobu voda proudí samospádem ke kořenům přes několik malých otvorů ve spodní části vaku.

Kruhový zavlažovací vak má dva výpustné ventily a ve srovnání s klasickým zavlažovacím vakem nezavlažuje po celém obvodu.