Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Testování statických lan značky Courant

Záchranná jednotka HASIČI – RESCUE opět testovala lana pro worksafety.cz.

Worksafety.cz dlouhodobě spolupracuje se záchrannou jednotkou HASIČI – RESCUE, jejíž specializací je záchrana z výšek a hloubek, práce a pátrání v nedostupném terénu i za zhoršených světelných a povětrnostních podmínek. Rozšířenou odborností této organizace je zejména kvalitní poskytnutí první pomoci, vyprošťování, vyhledávání, pátrání v terénu a technické zásahy a asistence.

Před časem jsme tyto záchranáře požádali, zda by mohli při svých technicky náročných akcích otestovat některá z lan francouzské značky Courant. Jednalo se konkrétně o statická lana Courant Ultima a Truck. Tentokrát jsme na testování přidali lana Courant Bandit a Wild

A jaký je výsledek a jak lana obstála?

Hodnocení pro worksafety.cz vypracoval velitel jednotky HASIČI – RESCUE Mgr. Martin Čapek, Dis. a my vám jeho hodnocení nyní předkládáme k přečtení.



V dubnu roku 2014 jsme od společnosti Work Safety obdrželi první lana Courant na testování. Jednalo se o modely Ultima a Truck. Již tehdy jsme byli nadšení jejich parametry. Dohodli jsme se na dlouhodobém testu a uvedená lana používáme aktivně dodnes. Rozhodně je při naší činnosti nešetříme. Nyní můžeme říct, že si zmiňované vlastnosti stále zachovali. Lano Ultima je po pěti letech aktivního používání stále pohodlné poddajné lano s velmi dobrou uzlovatelností. Lano má i přes náročné testování a dlouhodobé používání oproti jiným lanům méně opotřebený oplet. Subjektivně i měřením došlo k zvětšení opletu. I přesto má lano stále velmi dobré vlastnosti.

Nyní jsme dostali opětovně statická lana Courant - Ultima, Truck a dále bylo portfolio rozšířeno o lana Wild a Bandit. Tedy v podstatě celou flotilu lan v kategorii statická lana typ A. Všechna lana mají certifikace dle EN 1891 a podrobili jsme je přísným a náročným testů. Z předchozích zkušeností jsme již měli jasnou představu, co máme po lanech chtít a na co se zaměřit.

Na lanech jsme postupně vystoupali, slaňovali, vytahovali a spouštěli přes 1.000 m. Prováděli různá kotvení, pohyb záchranářů, zraněných osob, ale i napnutých traverzů. V neposlední řadě byli v podzemí, na skalách, ale i při obyčejných pracích ve výškách nebo na stromech.


Vlajková loď statických lan Courant Ultima

Lano je vyrobeno nejnovější technologií včetně technologie proti utržení opletu. Lano je příjemně poddajné, měkké, s výbornou uzlovatelností. S průměrem 11mm je vhodné jako hlavní pracovní nebo záchranné lano, tedy tam, kde klademe vysoké nároky na bezpečnost a jistotu. Naše doporučení je jasné - vysoká bezpečnost a stabilní vlastnosti v průběhu celé životnosti.



Courant Bandit

Odolné a stabilní lano klasické konstrukce. Při extrémní zátěži nedochází k velké deformaci a udržuje si potřebný tvar. Dobrá uzlovatelnost zajišťuje pohodlnou manipulaci. Skvělé parametry a stabilita zajišťují pohodlnou a bezproblémovou práci. Velmi oceňujeme nízkou průtažnost, především při výstupu nebo vytahování osob. Lano je vhodné nejen pro záchranu. Pokud chcete lano velmi dobrých vlastností (ale ne například Ultima se speciální technologií proti utržení opletu), najde uplatnění i u vás při běžných výškových pracích.



Courant Truck

Jednoduché a kvalitní lano klasické konstrukce. Ideální pro běžné práce především pro příznivý poměr cena / kvalita. Nízká cena, více než standardní kvalita a nemusíte se ho bát používat pro běžné výškové práce s vyšším rizikem znehodnocení (natírání apod.). 



Courant Wild

Klasické statické lano. I po náročných testech stále vykazovalo velmi dobré parametry. Lano vhodné i pro opakované výstupy, například výstup do koruny stromů nebo práce na stěně nad volnou hloubkou.



Závěr

Na fotografiích níže je vidět srovnání lan s pětiletým rozdílem. A to jak lana Truck, tak Ultima. Kvalita testovaných lan byla více než nadstandardní. Jejich vlastnosti jsou přímo úměrné ceně a jejich určení. Z výše testovaných lan můžeme doporučit lano jak pro běžného "výškaře", arboristu pro výstup, náročné práce v nebezpečném prostředí či pro práce záchranné.