Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Lezení našich nejmenších

Položili jsme si otázku, zda je lezení pro děti vhodné a jaký dětský lezecký úvazek zvolit.

Položili jsme si otázku, zda je lezení pro děti vhodné a jaký dětský lezecký úvazek zvolit.


Vliv lezení na pohybový aparát

Lezení je pro lidské tělo zcela přirozeným pohybem. Vždyť každý z nás prošel fázemi psychomotorického vývoje. Začali jsme zvedáním hlavičky, tzv. jsme pásli koníčky, z lehu na zádech jsme se otáčeli na bříško a zpět, seděli jsme ve vzpřímené poloze, lezli po čtyřech, až jsme zvládli chůzi. Lezení nás tedy provází od dětského věku.

Při lezení se zapojují nejen velké svalové skupiny celého těla, ale také vnitřní svaly. Ty mají pozitivní vliv na hluboký stabilizační systém, který ovlivňuje správné držení těla. Výhodu lezení vidíme také v tom, že je tělo zatěžováno oboustranně a tím nedochází ke vzniku svalových dysbalancí (svalové nerovnováhy) jako při jednostranné zátěži. Lezení přispívá k rovnoměrnému rozvoji tělesné zdatnosti a jedná se o všestranný druh pohybu, což posiluje zdraví a zvyšuje kvalitu budoucího života. Z toho vyplývá, že lezení je pro děti vhodné a při dodržení zásad správného postupu jištění a správného výběru úvazku je zcela bezpečné.

Typy dětských lezeckých úvazků

Na trhu jsou nabízeny tři základní typy dětských lezeckých úvazků: sedací (bederní), celotělové a hrudní (prsní) úvazky. My se pokusíme podrobněji typy úvazků popsat a nastínit jejich výhody i nevýhody.


Celotělový úvazek

Tento úvazek je speciálně konstruován pro osoby (děti), které nemají vyvinutý pas, nebo jej mají nevýrazný, jejich hmotnost je maximálně 40kg a jejich výška nepřesahuje 140cm (norma EN 12277, typ B). Úvazek se skládá ze vzájemně propojených popruhů, které obepínají celý hrudník a zároveň stehna. Bod navázání je nad těžištěm. Tím se stává celotělový úvazek pro děti bezpečný. Výhodou číslo jedna u tohoto typu úvazku je, že v případě pádu se lépe rozloží hmotnost padajícího a nehrozí poškození páteře! Nevýhodou celotělového úvazku je nepohodlná poloha těla při visu, která je až příliš vzpřímená a toporná.

Z celotělových úvazků Vám doporučujeme:
Singing Rock BALA
Ocún MOJO
PETZL OUISTITI
PETZL SIMBA



Sedací (bederní) úvazek

Je vhodný pro děti, které již mají dostatečně vyvinuté boky pro správné umístění a nastavení úvazku. Sedací úvazek běžné konstrukce se skládá z bederního pásu a dvou pásů pro nohy (nohaviček), které obepínají nohy. Nohavičky jsou spojené dalším popruhem, který je spojen s bederním pásem popruhovým okem. Ten tvoří tzv. slaňovací oko, které se také nazývá jistící oko. V zadní části sedáku bývá bederní pás spojen s nohavičkami elastickými popruhy, které zajišťují správnou polohu nohaviček. Bederní pás a nohavičky bývají nastavitelné pomocí jednodílné či dvoudílné spony různých konstrukcí. Na úvazku bývá dále určitý počet materiálových poutek a tahací oko. Dětské sedací úvazky podléhají normě EN 12277, typ C. Na trhu jsou úvazky, které se snadno přizpůsobí dětskému tělu, jsou opatřeny systémem posuvného polstrování v pase a mají nastavitelné nohavičky. Úvazek musí sedět pohodlně v pase nad kyčlemi. Je nutné vyloučit jeho sesunutí na boky pánve i při použití velké síly. Nesmí však v pase škrtit. Pokud nemůžete najít sedací úvazek, který by Vašemu dítěti dobře seděl v pase nad kyčlemi, vyberte raději celotělový úvazek, který drží celou pánev. Nevýhodou tohoto sedáku je, že při samotném použití je bod navázání pod těžištěm těla a při pádu může dojít k převrácení celého těla hlavou dolů. Dále může trhnutím dojít k poškození páteře nebo svalovému traumatu!

Ze sedacích úvazků Vám doporučujeme:
OCÚN WeBee Kid
PETZL MACCHU
Singing Rock dětský ARA



Hrudní (prsní) úvazek

Hrudní úvazek je buď klasického tvaru s jedním popruhem okolo hrudníku a ramínky, které popruh nesou, nebo tzv. křížový ve tvaru čísla 8. Ten je z jednoho popruhu překříženého na zádech. Úvazek musí být na těle vypnutý, aby žádné jeho části nebyli povolené, a aby při nádechu jeho navazovací oka byly od sebe vzdáleny cca 2 - 3cm. Při samotném použití hrudního úvazku hrozí ve visu ortostatický šok, tzn., že v důsledku zaškrcení cév a nervů v podpaží dochází k poruchám citlivosti rukou, mravenčení, brnění až k úplnému znehybnění celých paží. Následně dochází k otokům paží, nehmatnému tepu až ke kolapsu oběhové systému s následným šokem. Samotné použití se nedoporučuje! Nastavitelný hrudní úvazek lze použít pouze v kombinaci se sedacím úvazkem! Není určen k samostatnému použití pro zachycení pádu. Slouží pouze k udržení dítěte ve svislé poloze, zabraňuje totiž jeho přetočení hlavou dolů. Lano se k němu nenavazuje, pouze se protáhne oky a naváže na připojovací body sedacího úvazku. Prsní úvazky podléhají normě EN 12277, typ D.

Z hrudních úvazků Vám doporučujeme:
PETZL BODY
Ocún WeBee Chest Kid



Pokud se tedy rozhodnete koupit úvazek pro Vaše malé rošťáky, z našeho pohledu Vám ze zdravotních důvodů doporučujeme spíše celotělový úvazek. Samotný výběr už necháme na vás. 

"Tak mamčo a taťko, vyberte mi konečně ten úvazek, ať už s Vámi můžu jít na skálu..." ;-) 

OCÚN dětský celotělový úvazek MOJO

Singing Rock dětský úvazek BALA

PETZL dětský postroj OUISTITI (4-9 let)

PETZL dětský postroj SIMBA (5-10 let)

OCÚN dětský sedací úvazek WeBee Kid

PETZL dětský úvazek MACCHU

Singing Rock dětský úvazek ARA

PETZL dětský prsní úvazek BODY

Ocún hrudní úvazek WeBee Chest Kid