Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Postupné kácení dvou smrků vedle sebe

Sedmý příspěvek seriálu worksafety.cz o reálných úrazech ve stromolezení a při práci ve výškách.

Sedmý příspěvek seriálu worksafety.cz.
Současné, postupné kácení dvou smrků stojících vedle sebe. 


Místo: Zlín

Datum: září 2016

Počasí: 25°C, slunečno, mírný vítr

Dřevina: smrk

Pracovníci na místě: dva lezci dva groundmani

Podrobný popis události

Vydali jsme se pokácet dva smrky v obci u Zlína. Byly to dva smrky u sebe vedle dvou domů. Rozhodli jsme se, že na každý strom půjde lezec a bude postupně odvětvovat. Po domluvě s kolegy jsme usoudili, že to nebude problém, a tak se šlo makat. Chtěli jsme to mít co nejrychleji za sebou, tak jsme se rozhodli, že na stromech budeme pracovat zároveň. Ze začátku šlo vše podle plánu, odvětvily se oba smrky a na jednom ze smrků už měl kolega hotovo, a proto se chystal na shození špičky smrku. Zvolili jsme variantu, že na špičku uvážeme lano a za pomoci bagru ji pomůžeme, aby se něco nepokazilo. Kolega začal řezat klín a následně dořez, zatímco druhý kolega stále pracoval na vedlejším stromu. Jelikož pofukoval vítr chvilkama i vice, nebylo jednoduché vychytat ten správný moment. No ale už se šlo na věc, bagr za to vzal a "křup". Špička stromu se odlomila a lano, které bylo přivázané na špici, se povolilo. Jak foukl vítr, tak to zachytilo kolegu na vedlejším stromě. V momentě jsme všichni věděli, že je zle. Lano kolegovi přerazilo (zlomilo) nohu a spadl asi o cca 3 metry dolů, stále ale asi 5m od země. Kolega byl jištěn klasicky kmenovkou ART s obratlíkem a stál na stupačkách Stein X2 Climber. Jak ta špička vedlejšího stromu padala, srazila mu kmenovku a následně i nohu se stupačkou. Níže nespadl jenom díky tomu, že se mu kmenovka asi po cca 3 metrech zasekla o nedořezaný výčnělek větve. Kdyby tam nebyl, nevyvázne z toho jen tak, protože padat s jednou nohou zlomenou z tahové výšky nevěstí nic moc dobrého, ale děkujeme bohu, že to dopadlo "jen" zlomenou nohou a stupačkou. 

Kolegu jsme dostali co nejrychleji dolů. Pomocí kmenovky od ARTu (set s obratlikem) a stupaček Stein jsem vylez pod něho a na kmen stromu jsem přivázal 120cm smyčku od Campu a oválnou DMM karabinu a na ni kladku Petzl. Za pomoci 50 metrů lana Hivee od Teufelbergeru a zase DMM karabiny, kterou jsem mu připnul na oko úvazku, jsem ho spustil přes spouštěcí buben dolů, kde ho rovnou posadili do přivolané sanitky.

Všichni jsme byli "leknutí", co se stalo, a do smrti na tuhle příhodu nezapomeneme. Kolega začal asi po 5 měsících chodit a teď už zase leze po stromech.

Chyby a poučení

Někdy je lepší zpomalit a nehnat se tolik za časem. A u práce přemýšlet!! Aby se nestávaly takovéto nehody.

Hodnocení worksafety.cz 

V tomto příběhu vidíme jasné pochybení v pracovním postupu a vyhodnocení rizik. Při práci dvou stromolezců na stromech, které jsou blízko sebe, se musí klást velký zřetel na to, aby v žádném případě nemohlo dojít k ohrožení druhého kolegy - a to za jakýchkoli podmínek a v jakýchkoli situacích. Při přetahování špičky, ať ručně nebo pomocí mechanizace, nesmí dojít k velké síle, která způsobí zlomení, či utržení špičky, a tím pádem směrový zářez (zásek) v některých případech ztrácí význam, navíc může dojít i k rozkmitání zbylého kmene stromu, ze kterého byla odstraněna špička. Pokud předpokládáme, že padající část koruny může ohrozit pracovníka na druhém stromě, měly by být práce na druhém stromě ukončeny, pracovník by měl opustit strom, poté tedy provést shození špičky a následně se vrátit k práci na druhém stromě. Všeobecná zásada a naše rada zní: vždy přemýšlejte dva až tři kroky dopředu, zvažte, co všechno se může stát a to i v nepředvídatelných rozměrech (poryv větru, utržení špičky, změna směru pádu špičky apod.).


Zažili jste něco podobného? Stal se vám pracovní úraz, byli jste svědky nehody, zažili jste nenadálou nebezpečnou situaci? Napište nám, sdílejte svůj příběh, abychom se všichni mohli poučit. Ti z vás, kteří se podělí o svůj detailní příběh, budou odměněni 1000Kč poukazem na nákup na worksafety.cz. 

Více informací v tomto článku, formulář k vyplnění zde.

V seriálu Reálné úrazy ve stromolezení a při práci ve výškách bylo publikováno: 

Včelí příhoda

Kácení topolu s hnilobou

Kácení nakloněného smrku

Nečekaný pád větve při kácení

Nakloněný smrk podruhé

Na bezpečné kácení jeden člověk nestačí

Postupné kácení dvou smrků vedle sebe