Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Via ferrata Vodní brána

Podrobný popis oficiálních jištěných cest v ČR, poslední část našeho seriálu o via ferratách. Užitečný průvodce při plánování vaší dovolené.

GPS ferraty: 50 36'55.90 / 15 18'31.50
Obtížnost: C 
Doba absolvování: max 1 hodina
Převýšení: cca 100 m
 
Tato ferrata se nachází v Českém ráji u města Semily na levém břehu řeky Jizery (GPS: 50° 36' 55.9"N, 15° 18' 31.5"E). Jedná se o příjemnou ferratu, kterou absolvujete v náročném skalním terénu pomocí ocelových lan zakotvených v několikametrových úsecích pevně ve skále. Jedná se o skvělou cvičnou ferratu, která je hodnocena obtížností C s převýšením zhruba 100m. Doba lezení je odhadována maximálně na 1 hodinu včetně odpočinku. Ferrata je skvěle zajištěna uchycením ocelového lana po celé délce cesty a nenajdete zde žádné umělé stupy. Ferrata má dostatek přírodních stupů, takže není třeba mít obavy.

Ferrata začíná přímo u vody a hned se tu nachází nejobtížnější převislá pasáž, kterou ale jistě zvládnete. Následně Vás na jedné z ploten čeká odpočinek, kde načerpáte sílu na cestu k vrcholu. Dále budete stoupat plynule ferratou  až narazíte na dvě místa s obtížností C. Zde je možné, že se začátečníci budou trochu obávat. Ale to je právě ten zážitek, který dělá ferratu ferratou. Po každém obtížnějším místě následuje odpočinková pasáž. Tato cesta je vhodná i pro začátečníky, čímž se stává ideální ferratou na učení. Ale i tak doporučujeme mít jako doprovod zkušenějšího lezce. Na vrcholu Vás čeká zápis do vrcholové knížky. Hned poté se možná zaleknete při pohledu na lano, které mizí kolno dolů. Následně ale zjistíte, že první krátký sestup není až tak náročný. Po sejití tohoto úseku naleznete papírovou cedulku s popisem a názvem ferraty. Dále se můžete rozhodnout, zda budete sestupovat okolo lesem zpět dolů k řece nebo zda využijete úžasnou unikátní sestupovou trasu. Ta je hodnocena sice B+, ale to je možná trochu přehnané hodnocení. Ničeho se zde nemusíte obávat a za chvíli jste dole pár metrů od nástupu na ferratu.

Zřizovatelem této feraty je Vodní brána z.s., telefoní kontakt na správce: +420 724 247 624. Na údržbu a rozvoj této feraty můžete přispět libovolnou částkou zaslanou na transparentní konto, číslo 6687476001/5500. Více informací na daném telefoním čísle. 



Seriál via ferrata obsahuje tyto články:

Průvodce Via Ferrata aneb zajištěné cesty pro každého
Základní vybavení pro via ferrata.
Tipy na ferraty v ČR i okolí.
České ferraty zblízka: Bečov nad Teplou, Seifertova via ferrata v Nových Hamrech, Poustevna, CakleVodní bránaKočičí kameny, Slánská hora, Tábor, Bečov nad Teplou, Pastýřská stěna, Bechyně – Zářečí, Liberec, Vír.

Máte-li jakoukoli otázku či připomínku k tomuto tématu, neváhejte nás kontaktovat.