Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Technologie lan Unicore, Secure

Technologie zabraňující utržení opletu. Jedná se o technologie zabraňující utržení opletu lana - prameny opletu lana jsou spojeny s prameny jádra, což zabraňuje "svléknutí" opletu při jeho poškození. Tyto technologie zlepšují vlastnosti lana, zejména bezpečnosti. 


Technologie UNICORE

Díky technologii UNICORE má lano hladší oplet než klasické lano, což výrazně snižuje tření vkarabinách i mezi lanem a skálou. Lano je tak odolnější vůči oděru, ale ponechává si svou měkkost apoddajnost. Vzhledem k těmto vlastnostem mají lezci často pocit, že lezou s lanem menšího průměrua nižší hmotností, než tomu ve skutečnosti je. Přitom je díky běžnému průměru lana možné používatobvyklé jistící pomůcky a nesnižuje se úroveň bezpečnosti. 

Tuto technologie můžete nalézt například u statických lan Beal (BEAL ACCESS 10,5mm, BEAL ACCESS 11mm) a i dynamických (BEAL lano DIABLO 10,2mm)


Technologie SECURE

Lana vyrobená touto technologií se skládají ze 4 vrstev – paralelní jádro spolu s pleteným jádrem,pletený mezioplet a nakonec jediná na pohled viditelná vrstva - pletený SBS oplet. Použitýmmateriálem ve všech čtyřech vrstvách je polyamid, který má v případě meziopletu speciální úpravu, ato staplové vlákno. Kombinací použitých vrstev a úprav materiálu je dána zvýšená vysoká odolnostcelku. Lana nabízejí vyvážené parametry a velmi příjemnou manipulaci. Při používání udržují kruhovýtvar, takže dobře procházejí libovolnými jistítky. Použitá technologie výrazně eliminuje posuv opletu.Materiál a technologie přispívají ke zvýšené mechanické odolnosti lan jako celku. Parametry lan jsouvyváženy tak, že dávají lanům vynikající ohebnost, kompaktnost, a především odolnost. Dalšípředností je snadné vázání a rozvazování uzlů. Významným benefitem lan je silný oplet s výbornouodolností proti oděru. Díky své jedinečné sendvičové konstrukci pletených vrstev a použitímspeciálně vyvinutých staplových vláken, jsou tato lana schopna podržet zavěšenou osobu nebobřemeno i v případě značného poškození opletu nebo jádra, aniž by došlo k úplnému přetržení lana ak následnému pádu zavěšené osoby.

Tuto technologii můžete nalézt například u statických lan TENDON SECURE