Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Pilky ruční

Pilky se zkládají zejména z rukojetě, pilového listu, který je vyměnitelný a pouzdra. Dále jsou vybaveny dalšími spojovacími komponenty jako jsou např. šroubky, nýty a podobně. Většina dílů je vyměnitelná, tudíž nahraditelná, což zvyšuje životnost kvalitního nástroje.

Při výběru pilky je třeba si uvědomit, pro jakou činnost pilku budeme používat, kde ji budeme skladovat a zejména nosit. 

Dělení pilek

Základní dělení pilek je podle typu, a to na pilky skládací a nebo s pevným listem, dále také teleskopické, o kterých si povíme v samostatném článku.

Pilky lze rozdělit podle tvaru pilového listu: na rovné nebo zahnuté. Rovný pilový list se dobře dostává do úzkých větvení a vede čistý, pomalejší řez, kdež to zahnutý list má horší dostupnost do úzkého větvení, ale má rychlejší a efektivnější řez.

Pilky také rozdělujeme podle hrubosti ostří, respektive počtem zubů na 30mm: 
- 6,5 – 7,5 zubů je u větších pilek, jsou ideální pro rychlý řez,
- 8 zubů je zlatá střední cesta, tzv. polohrubé ostří,
- 10 zubů je vhodných pro jemný, čistý, rovný řez, pro použití na slabší větve.



Ruční skládací pilky

Ruční skládací pilky vynikají svou skladností, mají převážně rovný pilový list, proto jsou ideální pro zahradníky a příležitostné řezáče, zahrádkáře, trempy, rybáře, tedy pro všechny, kdo potřebují svou pilku složit. Mezi nevýhody patří absence pouzdra, pilka se musí vždy složit, proto není ideální pro stromlezce a arboristiku vůbec.

Ruční pilky s pevným listem

Ruční pilky s pevným listem můžeme rozdělit na ty s rovným ostřím, ohnutým a také podle délky listu a jeho hrubosti. Tyto pilky se nejlépe rozdělují podle způsobu používání:

1. Pilky vhodné pro výchovné a malé řezy mají jemné zuby, tudíž i řez, a většinou mají rovný list. Díky těmto parametrům jsou schopné provést hladký řez i v úzkém větvení. 

2. Univerzální pilky se hodí na řez menších větví, ale i těch se středním průměrem. Mají ohnuté ostří řezu a jsou vhodné pro stromolezení.

3. Velké pilky na střední a velké řezy se převážně používají ve stromolezení pro odstraňování větví o průměru 2 - 10cm a jsou vhodné i pro postupné kácení. Většinou mají hrubší pilové ostří, většinou 7,5 - 6,5 zubů, tudíž nejsou vhodné pro odstraňování slabších větví menších průměrů, zanechávají řez tzv. hrubý, nečistý, není ideálně hladký.

Více o ručních pilkách se dočtete zde