Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Horolezecké lano

Horolezecké lano, kterému se také říká dynamické, je speciální pružné lano se schopností efektivně tlumit rázové síly vznikající při zachycení pádu lezce. Jedná se o pevné lano zhotovené z polyamidu, jehož stěžejním faktorem je průtažnost neboli dynamické prodloužení.

Průtažnost, jež bývá v rozmezí 8 - 15%, postupně pohlcuje kinetickou energii horolezce, a tím zabraňuje ohrožení života v důsledku velkého přetížení při zachycení pádu. Dynamické prodloužení lana není radno brát na lehkou váhu a je potřeba se o něm dobře informovat, protože při nedostatečném tlumení dopadu hrozí vážné vnitřní zranění či poškození páteře.

Životnost horolezeckého lana

Důležitou hodnotou, kterou je potřeba si při výběru horolezeckého lana hlídat, je počet normovaných pádů, které by mělo lano vydržet. Povinností výrobce je tuto informaci vždy uvést a vaším úkolem je na ni nezapomenout. Lano by mělo zvládnout minimálně 5 pádů, ale samozřejmě čím vyšší počet pádů, tím je lano kvalitnější.

V žádném případě již nepoužívejte stará horolezecká lana, která už mohla ztratit své pružící schopnosti, ani mnohonásobně využívaná lana, která už překročila normovaný počet pádů. Riskujete nejen své zdraví, ale i zdraví vašich spolulezců. Ideálně si pravidelně veďte osobní deníček, do kterého si zaznamenávejte nastoupané a seslaňované metry a pády spolu s jejich délkou včetně pádových faktorů.

Obecně se uvádí, že lano vydrží přibližně 4 roky v dobrém a použitelném stavu.


Dělení horolezeckých lan

Jednoduchá - vhodná k lezení na umělé stěně a na skále.

Poloviční - používají se ve dvou pramenech a postupové jištění při výstupech se zakládá střídavě.

Dvojitá neboli "dvojčata" - uplatnění najdou v méně bezpečném terénu, například na ledovcích, a i když se používají výhradně ve dvou pramenech, berou se jako jediné lano - do karabin postupového jištění se vkládají oba prameny zároveň.

Tyto lana podléhají normě EN 892